Mijn website is gehackt, zijn de servers van Codyco wel veilig?

Is je website gehackt dan kunnen wij het ons voorstellen dat je vragen hebt over de oorzaak. Een voor de hand liggende gedachte is dat een server gehackt zou kunnen zijn en dat daardoor websites worden beschadigd. In werkelijkheid ligt dat anders.

Hackers maken in vrijwel alle gevallen misbruik van een lek in een PHP script welke onderdeel is van je website. In sommige gevallen maken hackers eerst verbinding met uw computer door middel van een virus dat de FTP verbinding misbruikt. Een hacker kan op meerdere manieren je website beschadigen maar heeft daarbij altijd een middel nodig zoals een FTP verbinding of een veiligheidslek in een PHP bestand.

Codyco neemt de veiligheid van de servers heel serieus. Op meerdere manieren en lagen in de serverstructuur, in zowel software en hardware, zijn omvangrijke en dure maatregelen genomen. Daarnaast zijn onze medewerkers continue alert op signalen die hack.aangeven. Een hacker zal dus altijd de zwakste schakel kiezen. Helaas is dat in alle gevallen de website of een computer van een gebruiker.

Hoe doen hackers dat, schadelijke code in een bestand zetten?

Hackers zoeken in bestaande PHP bestanden naar een veiligheidslek, een opdrachtregel die het mogelijk maakt om te schrijven in een bestand of zelfs een heel nieuw bestand op de FTP server te plaatsten. Dat is dan vaak een upload script om bijvoorbeeld afbeeldingen of een formulier om vanaf een website E-mail te versturen.

Wat moet je doen als je bovenstaande code ziet? Je hebt hier een paar mogelijkheden:

• Is het bestand te vervangen door een origineel exemplaar, bijvoorbeeld uit een nieuw installatiepakket van Joomla, Wordpress, Drupal of ander CMS dat je gebruikt, vervang het dan meteen.
  • Verwijder de schadelijke code, met inbegrip van het eerste stukje code en het einde ervan. Soms vereist dit meer kennis, vraag dan eventueel een deskundige in uw omgeving om advies.

Twijfelt je of er schadelijke code in het bestand staat, vraag dan onze helpdesk om advies.