In het DirectAdmin controle paneel vindt je onderin de optie Resource usage. Hier kan je zien hoe het cpu gebruik en het aantal processen van je hostingpakket verloopt. Controle op deze limieten is noodzakelijk bij shared hosting omdat je de server deelt met andere gebruikers/websites. Hiermee kunnen wij voor een groot deel voorkomen dat 1 website teveel resources pakt waar dan andere websites op dezelfde server weer last van zouden hebben.

Werking

Met een hostingpakket krijgt je een bepaald deel van een shared hosting server toegewezen. In dat deel draait u in principe geheel zelfstandig, als een andere website teveel cpu of processen vraagt heb je daar in principe geen last maar ook andersom dus niet. Het is echter wel zo dat als je website slecht performed dat je daar zelf dus last van gaat krijgen. De beschikbare resources zijn normaal gesproken ruim voldoende om een website goed te laten draaien. Werkt de website echter niet goed zoals bijv. scripts die de database niet efficiënt benaderen dan kan dit voor dergelijke problemen gaan zorgen en zelfs tot gevolg hebben dat je website niet of niet goed meer bereikbaar is.

Meerdere domeinen/websites in 1 hostingpakket

Dit mechanisme werkt per hostingpakket, dus heb je meerdere domeinen in een hostingpakket dan is de kans dat u dergelijke limieten zou bereiken al weer groter. Geef dus een domein dat goed moet performen een eigen hostingpakket zodat deze nooit last kan krijgen van de andere domeinen in een hostingpakket.

CPU Usage

In de grafiek met cpu usage is te zien hoe de website zich gedraagt. Je kunt dit tot 30 dagen terug opvragen. Zit je website met maar weinig gebruikers toch hoog in de grafiek dan kan je er bijna zeker van zijn dat je bij de toename van gebruikers performance problemen gaat krijgen met je website. Hou dit goed in de gaten zodat u op tijd zelf al kunt ingrijpen. Gebruikt je standaard scripts dan is dit ook aan te raden. Voegt je plugins/modules toe aan deze standaard scripts dan kan 1 zo'n module er al voor zorgen dat de snelheid in elkaar zakt. Controleer dit dus regelmatig, zeker als u iets aangepast heeft in uw site. Let goed op de kolom aCPU die het gemiddelde aangeeft, de mCpu geeft de pieken aan. Zitten hier pieken van bijna 100% bij dan is het toch al zaak deze op te gaan sporen voordat ze problemen gaan opleveren.

Memory Usage

Het gebeurt maar zelden dat hier overheen gegaan wordt. Als dit wel gebeurd dan kan je er vrij zeker van zijn dat e.e.a. niet goed in elkaar steekt waardoor het teveel geheugen gebruikt.

Entry Processes

Deze in combinatie met CPU usage is dus heel bepalend. Het aantal Entry processes laat zien hoeveel processen er tegelijk voor je website actief geweest zijn (dat ligt niet gelijk aan het aantal bezoekers, 1 proces kan vele bezoekers dienen). Als de limiet bereikt is dan zal de website een 404 foutmelding gaan tonen met de tekst 'The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.'. Zou dit niet gebeuren dan zou dit een gevaar voor de hele server op kunnen gaan leveren waardoor een server down zou kunnen gaan. De combinatie van CPU en processes is dus heel belangrijk. Als een script een hoog cpu gebruik tot gevolg heeft zal het proces er langer over doen om het af en te handelen en zal het maximum aantal gebruikers ook snel af nemen. Zo zien we wel eens sites met 10 gebruikers in elkaar storten terwijl andere sites met duizenden gebruikers zonder enige problemen snel doordraaien.

Input/Output usage

Iedere website die getoond wordt moet van de schijven van de server gelezen worden. Dat noemen we input/output. Een website zal normaal gesproken nooit meer dan 0,5 of 1MB groot moeten zijn om een beetje vlot te kunnen tonen. Er is een maximum van 3MB per seconde ingesteld waarmee van schijf gelezen of op schijf geschreven mag worden. Ook dit is weer een ruime limiet en normaliter voldoende.  Als u deze limieten raakt dan is de kans groot dat de website zelf al te groot is of dat de website (te) veel op schijf wegschrijft. Het in/uit schakelen van plugins in scripts als joomla/wordpress wil nog wel een groot effect hierop hebben. Als de limiet bereikt wordt zal er vertraging op kunnen treden bij het tonen, openen of werken met de site.